ترانس جریان چیست؟ و عملکرد آن چگونه است؟
همه چیز در مورد ترانس جریان یا CT
در شبکه های انتقال نیرو به دلیل ولتاژ بالا نیاز به حس کردن جریان است. ترانسفورماتورهای جریان از جمله وسایل الکتریکی هستند که برای نمونه گیری جریان از قسمت های مختلف شبکه استفاده می شوند. این ترانسفورماتورها انواع مختلفی دارند که در این مقاله به طور مفصل به آنها می پردازیم.
منظور از ترانس جریان چیست؟
این ترانسفورماتور که CT نیز نامیده می شود، معمولاً برای تبدیل جریان بالا به جریان کم و جداسازی شبکه های قوی استفاده می شود. شبکه های انتقال برق جریان بسیار بالایی دارند. به همین دلیل است که از این ترانسفورماتور استفاده می شود و باید بدانید که ترانسفورماتورهای جریان به صورت سری در مدار فشار قوی متصل می شوند.
این دستگاه نوعی مکمل آمپرمتر محسوب می شود. با این ترانسفورماتورها جریان تابلو برق صنعتی را اندازه گیری می کنند.
در واقع در صنعت برق این ترانسفورماتورها وظیفه حفاظت و اندازه گیری شبکه برق ایزوله را دارند.
برای خرید ترانس جریان می توانید به سایت معتبر سگال نیرو که لینک آن در زیر گذاشته شده است کلیک کنید و از کاتالوگ محصولات آن استفاده کنید.
CTچه کاربردی دارد؟
همانطور که قبلا ذکر شد، ترانسفورماتورهای جریان برای حفاظت و اندازه گیری شبکه ها استفاده می شوند. به همین دلیل خروجی ترانسفورماتورهای جریان به دستگاه های اندازه گیری مانند مگاوات متر و آمپرمتر متصل می شود. ترانسفورماتورهای جریان با هسته های اندازه گیری باید دارای محدودیت جریان نامی دقیق و معمولی خط باشند.
برای محافظت از شبکه، خروجی ترانسفورماتور جریان به رله های حفاظتی متصل می شود. این رله ها به مقدار مشخصی جریان نیاز دارند. مانند رله زمین، رله جریان و رله دیستانس.
ترانس جریان چگونه نصب می شود؟
این ترانسفورماتورها در دو حالت خارجی و داخلی نصب می شوند. نصب خارجی در آیتم های AIS و نصب داخلی در آیتم های GIS انجام می شود. برای نصب این ترانسفورماتورها باید مدار ثانویه CT به زمین متصل شود. البته این ارتباط فقط باید در یک نقطه ایجاد شود. اگر این کار انجام نشود و ترانسفورماتور ثانویه خالی بماند، خطر انفجار وجود دارد.
هنگام نصب و اتصال این ترانسفورماتور باید احتیاطات لازم را رعایت کنید. باید مطمئن شوید که جهت جریان الکتریکی به درستی حفظ شده و جریان از سمت CT به تجهیزات اندازه گیری و حفاظتی متصل است. اگر جهت ترانسفورماتور جریان به درستی رعایت نشود، مقدار توان اندازه گیری شده در کنتور اشتباه خواهد بود.
آشنایی با انواع ترانس جریان
با درک اینکه ترانسفورماتور جریان چیست، بیایید در مورد ویژگی های این دستگاه بیشتر بدانیم.
این نوع ترانسفورماتورها به انواع مختلفی طبقه بندی می شوند. ترانسفورماتورهای جریان بر اساس طراحی آنها به ترانسفورماتورهای خشک و روغنی تقسیم می شوند. از نظر جریان روغن، دو دسته وجود دارد: هسته بالایی و هسته پایینی. در زیر با انواع سی تی آشنا خواهید شد.
ابزار دقیق CT
این نوع ترانسفورماتور به عنوان ترانسفورماتور اندازه گیری نیز شناخته می شود. این ترانسفورماتورها معمولاً برای اندازه گیری ولتاژ جریان استفاده می شوند. به طور معمول در تاسیسات الکتریکی از ترانسفورماتورهای ابزار برای اندازه گیری ولتاژ بالای 750 کیلو ولت استفاده می شود. آنها همچنین ممکن است عملکرد محافظتی داشته باشند. این ترانسفورماتور دارای دو هسته است که از دو سیم پیچ اولیه و ثانویه تشکیل شده است.
ترانسفورماتور جریان محافظ
این نوع ترانسفورماتور برای محافظت از منابع تغذیه، دستگاه ها و رله ها استفاده می شود. هنگامی که جریان عبوری از مدار ده برابر جریان نامی باشد، این ترانسفورماتور فعال می شود. ترانسفورماتورهای محافظ به انواع مختلفی از جمله نسبت چرخش، کلاس دقت، ولتاژ مجاز، منحنی مغناطیسی و توان تقسیم می شوند. هر نوع ترانسفورماتور محافظ یک کار بسیار دشوار و حیاتی را انجام می دهد.
ترانسفورماتور جریان مداخله گر
چنین ترانسفورماتورهایی معمولاً برای کاهش اندازه گیری جریان به سطح قابل کنترل استفاده می شوند. هدف از استفاده از این ترانسفورماتور حفاظت و اندازه گیری مدار می باشد. این دستگاه یک جریان متناوب در سمت ثانویه خود تولید می کند. این جریان تولید شده متناسب با جریان متناوب اولیه است. این ترانسفورماتور جریان زمانی استفاده می شود که جریان اندازه گیری شده بسیار زیاد باشد.
ترانسفورماتور جریان فشار متوسط
این نوع ترانسفورماتورها در فضای باز استفاده می شوند. ترانسفورماتور فشار متوسط ??برای تبدیل جریان ورودی اولیه به مقدار استاندارد استفاده می شود.
ترانسفورماتور جریان فشار ضعیف
این نوع ترانسفورماتورها دارای سیم پیچی اولیه و ثانویه هستند. ترانسفورماتورهای جریان کم فشار در رنج ها و ظرفیت های مختلف تولید می شوند و در نسخه های تک فاز و سه فاز برای اندازه گیری و حفاظت استفاده می شوند.
ترانسفورماتور جریان هسته بالا
همانطور که از عنوان این ترانسفورماتور پیداست، هسته آن در قسمت بالایی قرار دارد. هادی این نوع ترانسفورماتور از حلقه ای عبور می کند که به دور سیم پیچ ثانویه پیچیده شده است. سیم پیچ این مدل ترانسفورماتور داخل عایق روغن می باشد.
ترانسفورماتور جریان هسته پایین
با این نوع ترانسفورماتورها هادی در بوشینگ قرار می گیرد. قسمت پایین U شکل است و در مخزن ثابت می شود. آنها در روغن اطراف نردبان پوشیده از کاغذ قرار می گیرند. سیم پیچ هایی در اطراف این هادی پیچیده شده است. هنگامی که جریان جریان می یابد، ترانسفورماتور گرم می شود. معمولاً این ترانسفورماتور در حین کار دچار ارتعاشات ناگهانی می شود. به همین دلیل استفاده در مناطق زلزله خیز توصیه نمی شود.
برای آشنایی با برترین لیست سازندگان تابلو برق در تهران بر روی لینک زیر کلیک کنید
کلام آخر
در این مقاله به بررسی ترانس جریان و انواع آن پرداخته ایم. از این ترانسفورماتورها برای اندازه گیری جریان و محافظت از دستگاه ها و رله ها استفاده می شود. ترانسفورماتورهای جریان دارای خواص و ساختار خاصی هستند که باید با آن ها آشنا باشید. این ترانسفورماتورها به انواع مختلفی از جمله ترانسفورماتور دقیق، ترانسفورماتور حفاظتی، ترانسفورماتور هسته بالا، ترانسفورماتور کم هسته، ترانسفورماتور فشار ضعیف و غیره تقسیم می شوند.